joi, 7 mai 2009

Arhitectură organică














Arhitectura organica, design regenerativ

exercitii de arhitectura verde pe o platforma constructiva modulara


Conceptul de design regenerativ (sau „cradle to cradle”) presupune ducerea conceptului de dezvoltare sustenabila la un nivel superior, prin initierea unui metabolism industrial, în care resursele se misca în cadrul unor cicluri închise, deseurile fiecarui proces industrial devenind hrana (materia prima) unor alte procese. Designul regenerativ presupune o evaluare atenta a ciclului de viata al fiecarui produs, în vederea eliminarii producerii de deseuri, inclusiv la finele perioadei de viata a acestuia.


Transpunerea acestei filozofii în arhitectura si constructii presupune o revolutie conceptuala si tehnologica, în care concepte precum multifunctionalitatea, modularitatea, upgrade-ul, caracterul demontabil nedistructiv si refolosirea constructiei si a componentelor devin foarte importante si sunt luate în considerare din faza de proiectare, în care criteriile de alegere a tehnologiilor si materialelor urmaresc finalitati legate de eliminarea deseurilor si de posibilitatile de reciclare fara scaderea calitati produsului finit, etc.

Obiectivul workshop-ului îl constituie explorarea „hands on” a posibilitatilor designului regenerativ în constructii, prin folosirea unei platforme constructive modulare dedicate.

Modulul Star Dome, o structura din lemn înalt standardizata de tip dom geodezic, prezinta caracteristicile specifice ale designului regenerativ (materiale verzi, versatilitate, modularitate, upgrade, caracter demontabil nedistructiv, etc), permitând un demers de atingere a unei cladiri de înalta eficienta energetica (zero net energy building), asa cum sunt ele cerute de noua Directiva Europeana privitoare la Eficienta Energetica a Cladirilor (EPBD).

Dat fiind timpul scurt de dezvoltare si caracterul experimental al constructiei, solutiile folosite sugereaza designul final, dar configuratiile posibile nu sunt „înghetate”, permitând o abordare creativa si interactivitate, atât pe durata workshop-ului cât si ulterior.

Din punct de vedere al volumetriei, workshop-ul reprezinta un exercitiu de folosire a clasei poliedrelor duale în arhitectura modulara, dar si de introducere a unor cerinte legate de energiile regenerabile, cum ar fi designul solar pasiv.

Selecţia:

La workshop vor participa 10 studenţi. Aceştia vor fi selectaţi pe baza unei scrisori de intenţie care să descrie pe scurt interesul vostru pentru acest workshop.
Trimiteţi scrisoarea voastră de intenţie impreuna cu nume şi numărul de telefon până luni, 11 mai, la ora 23:59:59, via e-mail la adresa Adrian.Pop@RoGBC.org


Workshop susţinut de:

Romania Green Building Council
Asociatie non-profit ce are ca scop incurajarea conditiilor de piata, educationale si legislative necesare pentru promovarea constructiilor performante care sunt atat sustenabile, cat si profitabile.
www.RoGBC.org

Star Dome
Promovăm conceptul de arhitectură organică - construcţii ce se dezvoltă odată cu nevoile oamenilor care trăiesc în ele.
www.StarDome.ro

bauMax
Sponsor principal al Zilelor Arhitecturii care, conform misiunii declarate, sprijină acţiunile de tip DIY (Do-It-Yourself) din cadrul atelierelor ediţiei curente, ZA 2009.
www.bauMax.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu